Koruyucu Hekimlik

Hayvan hastalıklarını önlemenin en önemli yolu koruyucu hekimliktir.
Hastalıklarla baş etmenin en kolay ve ucuz yolu, hastalığa yakalanmadan önce gerekli önlemlerin alınmasıdır. Koruyucu hekimlik henüz herhangi bir hastalığın kendini göstermeden önlenebilmesi durumudur. Veterinerlik hizmetlerindeki gelişmeler ve evcil hayvan sahiplerinin bilincinin artması, veteriner kliniklerini tedavi merkezi olmanın ötesine taşıyarak koruyucu hekimlik hizmetlerinin verildiği bir merkez haline getirmiştir.

Hastayı her yönüyle iyi tanımak, ilk klinik belirtileri doğru anlamak kadar, altta yatan sebeplere ulaşmaya çalışmak gerekir. Hayvan vücudunun sağlıklı işleyişi, binlerce denge ve savunma sistemi üzerine kuruludur. Bu denge ve sistemlerin bozulmasına engel olmaya yönelik atılan her adım ve çalışma koruyucu hekimlik alanına girer.

Koruyucu hekimlik ve aşı uygulamaları hastalıklara karşı tedbir almanın ve bu sayede yüksek maliyetli muhtemel tedavileri önlemenin en önemli yoludur. Özellikle yeni sahiplenilen hayvanlarda aşıların ihmal edilmemesi oldukça önemlidir. Koruyucu hekimlik ve aşı uygulamaları yalnızca sahiplendiğimiz hayvanı hastalıklara karşı koruma altına almak anlamına gelmemektedir. Bu uygulamalar temas halindeki insanlara ve diğer hayvanlara bulaşabilecek rahatsızlıklara karşı geniş bir koruma sağlamak bakımından da önemlidir. 

Koruyucu hekimlik, gelecekte meydana gelebilecek hastalıklar için önlem niteliği taşımaktadır. Dolayısıyla sonrasında herhangi bir hastalık kendini gösterdiğinde veteriner kliniklerinde yapılan bu işlem sayesinde hastalık yayılmadan durdurulmaktadır. Bu işlem hem hastaların hem de hasta sahiplerinin rahat etmesine yardımcı olan, tedirginliklerini ortadan kaldıran bir uygulamadır. Hayvan sahipleri koruyucu hekimlikle beraber güvenle hayvan sahibi olabilmektedirler.