Yavru Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

уход за котенком
уход за котенком

Minik dostlarımız, bebeklik dönemlerinde detaylı bir bakıma ihtiyaç duyuyor. Bu bakım sadece beslenme ve barınmadan oluşmuyor.  Bir anne baba çocuklarına nasıl bakıyorsa yavru kedi bakımı da buna yakın bir özen gerektirir. Gelin yavru kedi bakımı nasıl yapılır? Nelere dikkat edilmeli? Hep beraber inceleyelim.

Beslenme;

Yavru kedinizin sağlıklı bir şekilde gelişimi için dikkat edilmesi gereken konuların başında gelir. Annesi olmayan yavru kediler 1.5 aya kadar 2-3 saatte bir kedi sütü tozu ile beslenir. Bu toz anne sütü yerine geçerek kedinin gelişimine katkı sağlar. Kullanılan mamanın oda sıcaklığında olması önemlidir. 1.5 aydan sonra azar azar yaş ve kuru mama takviyesine başlanabilir. Diş gelişimi dikkate alınarak yaş mama kullanımı değiştirilir. Yavru kediler için üretilmiş kuru mamalar ile beslenmeye devam edilir.

Tuvalet Eğitimi;

Bu eğitim evin düzeninin bozulmaması için önem arz eder. Yapılması gereken ilk şey kedinize bir tuvalet alanı belirlemeniz ve gerekmedikçe bu düzeni değiştirmemenizdir. Kedinize bir tuvalet alanı yaratarak işe başlayın. Üstü kapalı bir tuvalet tercih etmeniz hem kedinizin mahremiyeti açısından hem de temizlik açısından daha doğru bir tercihtir. Eğer üstü kapalı bir tuvalet aldıysanız, minimum tozlanma yaratan kumları kullanmanız en sağlıklısıdır. Eğitimin ilk zamanları tuvaletin ön kapağını çıkartmanız kedinizin alışma süresini olumlu yönde etkiler. 2-3 saatte bir kedinizi tuvaletinin yanına götürerek kumuna koyun ve patisi ile eşelemeyi gösterin. Kediler çok hızlı kavrayan ve öğrenen canlılardır. Bu yüzden bu işlemi normal şartlarda 1 hafta kadar tekrarlamanız yeterli olacaktır.

Küçük bir dipnot; Kedinizin tuvaleti ile mamasını yan yan koymamalısınız. Eğer bir odada yaşıyorsa –ki bunu tavsiye etmiyoruz- tuvalet ve mama kabı birbirine en uzak iki noktada olmalı. Yaşam alanı bir oda ile sınırlı değilse tuvalet ve mama kabı farklı odalarda olmalı. Aynı zamanda kediniz tuvaletine günün her saati erişebilmeli ve tuvaletin bulunduğu odanın kapısı daima açık olmalıdır. Tuvalet eğitiminde yaşayabileceğiniz sorunlar için ayrıca Kedilerde Tuvalet Eğitimi Problemleri adlı kısa yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Kedi Alanı;

Yavru kediler alışma sürecini tamamladıktan sonra çok enerjik ve hareketli olurlar. Kedinize tuvalet alanı, yemek alanı, oyun alanı, uyuma alanı gibi alanlar oluşturun ve bu alanları kedinize tanıtın. Günde birkaç saatinizi kedinize ayırmanız ruhsal gelişimini olumlu yönde etkileyecektir.

Pire;

Son olarak, sokaktan bir yavru kedi sahiplendiyseniz büyük ihtimalle pire problemi yaşayacaksınız. Pireler, kedilerde kansızlığa ve bu yolla bulaşan parazitlere zemin hazırlar.

Bu yüzden kedinizi bir veteriner hekim muayenesinden geçirmeniz ve iç dış parazit uygulamalarını yaptırmanız başta kediniz olmak üzere gerekli bir işlemdir. Parazit ilaçlarında doğru doz kullanımı büyük önem taşıdığından bu ilaçların bir veteriner hekim tarafından uygulanmasını tavsiye ederiz.

Bir kedi sahiplendiğinizde öncelikle tam muayenesini yaptırmanız önem arz etmektedir. 24 saat açık nöbetçi veteriner kliniğimize ulaşarak, en kısa sürede minik dostunuzu muayene olmasını sağlayabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir